Akibat Tindik Di Lidah,Pusar,Puting dan KelaminTak hanya di telinga, menindik badan sudah menjadi hal yang umum masa ini. Walaupun menindik badan relatif aman, tindakan ini sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi kesihatan. Ini kesan tindikan di beberapa bahagian tubuh yang sering muncul.

Komplikasi berbeza bergantung pada bahagian badan yang ditindik, bahan yang digunakan, pengalaman pengamal yang menindik, kebersihan alat dan rawatan setelah ditindik.

Dalam salah satu kajian mengenai tindik badan, para penyelidik dari Northwestern University mendapati bahawa sekitar 20 peratus dari tindikan menyebabkan jangkitan.

Jangkitan merupakan komplikasi yang paling biasa, diikuti oleh alergi, perdarahan, jaringan parut dan gangguan semasa menjalani prosedur perubatan, seperti ronsen dan USG.

“Kerana tindikan semakin popular, para petugas penjagaan kesihatan harus makin akrab dengan cara melepas perhiasan dalam situasi kecemasan, serta memahami komplikasi dan risiko kesihatannya,” kata penyelidik, Jaimee Holbrook, MD, pakar dermatologi di Northwestern University

Beberapa gangguan yang dialami berdasarkan tempat tindikan adalah:

1. Tindikan di bahagian mulut atau lidah boleh menyebabkan kesulitan bercakap dan makan, pengeluaran air liur yang berlebihan dan gangguan pada gigi.
Tindikan di mulut dan hidung boleh tersedut bahkan masuk ke dalam badan sehingga memerlukan operasi untuk mengambil tindikan.

2. Tindikan di puting dapat mengoyakkan kulit. Gangguan galaktorea atau air susu yang mengalir tiba-tiba dari payudara juga boleh disebabkan oleh menindik puting.

Wanita yang sedang hamil atau menyusui dan mempunyai tindik atau ingin ditindik sebaiknya menyedari komplikasi langka yang dapat mempengaruhi dirinya sendiri atau anaknya.

3. Tindik pusat, menindik bahagian tubuh ini sangat memungkinkan terjadinya jangkitan kerana iritasi dari pakaian ketat yang digunakan. Hal ini kerana kulit pusat merupakan bahagian yang sangat sensitif.

4. Tindikan di kelamin boleh menyebabkan kemandulan kerana jangkitan, mengahalangi jalannya air seni, hingga menyebabkan parut.
Pada lelaki, priapism atau rasa sakit ketika ereksi boleh terjadi akibat tindikan di kelamin.

5. Tindik alis, menindik bahagian tubuh ini sangat berisiko jika tidak dilakukan di tempat yang tepat. Tindik harus dilakukan pada sudut 40 darjah dari sudut luar mata. Jika tempatnya tidak tepat maka berisiko mengalami kerosakan saraf, kerana bahagian tersebut mengandungi 3 saraf supra orbital besar.

6. Tindik telinga bahagian atas, menindik bahagian telinga tersebut lebih berbahaya kerana terdapat tulang rawan disepanjang tepi telinga. Jika berlaku jangkitan di bahagian tulang rawan tersebut akan lebih sukar untuk diubati dan boleh mencetuskan kecacatan pada telinga.

Banyak kajian yang menyimpulkan bahawa tindik badan boleh dijadikan sebagai penanda buku perilaku yang berbahaya, gejala gangguan psikologi dan ciri keperibadian anti sosial.

Untuk mengelakkan komplikasi, pencegahan adalah kuncinya. Orang yang ingin badannya ditindik sebaiknya mahal riwayat perubatannya disebut dengan lengkap untuk mengetahui keadaan yang boleh menyebabkan komplikasi. Selain itu, memilih penindik badan yang memenuhi syarat juga perlu untuk meminimumkan risiko.

Dr Holbrook menyarankan bagi orang yang mahu ditindik untuk mempertimbangkan sembilan hal sebagai berikut.


1. Jangkitan: Apakah pernah mempunyai jangkitan sebelumnya?
2. Masalah kesihatan: Apakah pernah mengalami asma, gatal-gatal atau reaksi alergi yang teruk?
3. Gaya hidup: Apakah sering mencopot tindik ketika bekerja atau sukan?
4. Masalah penyembuhan: Apakah mempunyai kecenderungan mengalami perbesaran organ atau luka yang tumbuh menjadi kulit baru?
5. Anatomi: Apakah bahagian tubuh yang ingin ditindik sudah tepat?
6. Profesional: Apakah penindik telah cukup terlatih?
7. Riwayat kesihatan: Apakah penindik menyemak riwayat perubatan dengan lengkap, termasuk sejarah alahan, penyakit sistemik, terutama penyakit jantung, diabetes mellitus atau keadaan lain yang terdedah kepada jangkitan?
8. Bahan yang tepat: Apakah penindik menggunakan bahan yang sesuai, seperti perhiasan tidak nikel, untuk meminimumkan risiko alergi dan jangkitan?
9. Penggunaan rawatan: Apakah mendapat petunjuk rawatan setelah ditindik? Untuk tindikan di lidah, jangan minum aspirin selama tujuh hari dan ubat anti radang bukan-steroid sekurang-kurangnya satu hari sebelum prosedur menindik dan tujuh hari selepas tindikan. Aspirin dan ubat anti radang bukan steroid boleh meningkatkan perdarahan.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Fakta Dan Kisah Bumi | Bloggerized by Kisah Bumi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...