Mandi Air Sejuk Dapat Kurangkan Alami Rasa Sakit OtotBerenang di kolam air sejuk atau membasahitubuh di bawah shower air sejuk memang terasa menyegarkan. Ternyata, mandi dengan air sejuk mampu mencegah sakit otot dan rasasakit setelah berolahraga.

Secara umum, penyelidik mengatakan hanyaada sedikit kajian berkualiti soal cryotherapy, atau rawatan dengan menggunakan air untukmengurangkan rasa sakit. "Ini adalah intervensi khusus dalam sukan yang bermula pada sukan profesional dan secara berperingkat turun ke bawah," ujar ChrisBleakley, penulis utama kajian dari Universiti Ulster di Ireland Utara.

Bleakley dan pasukannya mengumpul data 366 atlet dari 17 kajian dalam artikel di Cochrane Library, yang mengandungi kajian perubatan. Penyelidik membandingkan 14 kajian terhadap atlet yang mandi air sejuk selama 5-24 minit untuk mengurangkan rasa sakit, sedangkan atlet lain hanya berehat.

Secara keseluruhan, rasa sakit yang dialami atlet empat hari kemudian berkurangantara 15 hingga 20 peratus. Namun dia menekankan mandi air sejuk hanyamengurangkan rasa sakit, dan tak membuat otot lebih kuat. "Ini murni perasaan subjektif dengan berkurangnya rasa sakit,".
Walaupun secara keseluruhan rawatan ini dapat mengurangkan rasa sakit,sebahagian pakar menyebut kaedah ini tak mampu dijadikan standard rawatan.

"Tidak ada resep perseorangan, dan hasilnya akan berbeza dalam situasi yang berbeza pula," ungkap Dr Thomas Best dari Ohio State University Sport Medicine,yang tak terlibat penelitian. Bagus mengungkap kajian tak menjawab... seberapaseorang atlet harus mandi air sejuk dan berapa lama mereka harus melakukannya setelah bersenam.

Dia menambah, kajian ini dilakukan pada atlet profesional dan kemungkinan hasilnya takkan sama bagi semua orang.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Fakta Dan Kisah Bumi | Bloggerized by Kisah Bumi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...