Cara Mengatasi Sakit Belakang @ Sakit PinggangTahukah anda diantara 8 daripada 10 orang pernah mengalami sakit belakangdalam hidupnya. Khususnya wanita, yang seringkali membawa beg besar dengan beban cukup berat, ditambah lagi memakai kasut tumit tinggi.

Kehamilan, lalu menggendong anak selama berjam-jam juga jadi punca sakitbelakang pada wanita. Demi mengurangkan risiko sakit punggung yang menyeksa,lakukan saja empat langkah berikut:

Kurangkan kandungan beg
Hati-hati jika berat beg anda, melebihi 10 peratus daripada berat badan. Ini petandabeg anda terlalu berat dan boleh menyebabkan sakit belakang. Untuk itu akankurangkan kandungan beg, bawalah barang yang anda benar-benar penting. Bawa juga tas dengan betul. Jika talinya cukup panjang, bawalah beg menyampingdengan tali menyilang di dada. Pilih juga beg yang talinya agak lebar.

Tilam yang sesuai
Tidur di tempat tidur yang empuk memang terasa selesa, namun ini juga tak terlalu baik untuk kesihatan tulang belakang. Jadi, pastikan tempat tidur yang anda tiduri,tidak terlalu empuk atau terlalu keras. Tilam yang baik adalah yang mampumenyokong tubuh secara stabil saat tidur.

Ketatkan otot perut
Memiliki otot perut yang kuat boleh membantu melindungi punggung darikecederaan. Lakukan saja latihan pelvis sebanyak 2 hingga 3 kali tiap minggu.Caranya, berbaring telentang dengan lutut ditekuk dan kaki menempel di tingkat.Lalu, secara perlahan-lahan tarik lutut mendekati perut, rasakan kontraksi padaperut dan pinggul harus diangkat sedikit dari lantai.

Pengambilan sayur-sayuran hijau
Anda pasti sudah tahu bahawa kalsium adalah kunci untuk tulang yang kuat.Namun, para penyelidik Jepun mendapati ada satu pengambilan lagi yang sangatdiperlukan untuk menguatkan tulang, iaitu vitamin K.

Vitamin ini banyak ditemui pada brokoli, bayam, dan sayur-sayuran berdaun hijau.Vitamin K, berfungsi membantu simpanan kalsium dalam tulang, sehingga membuatnya lebih padat. Ketika tulang anda kuat, maka tubuh semakin fit dan risiko mengalami kecederaan yang menyebabkan sakit belakang pun berkurang.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Fakta Dan Kisah Bumi | Bloggerized by Kisah Bumi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...