Sebesar Apakah Kita


Rasanya Bumi yang kelilingnya 40,000 km ini sangat besar bagi kita. Untuk pergi ke Amerika atau Afrika saja jauh sekali. Apalagi jika sampai perlu ke Antartika.


Tapi cuba kita lihat besar Bumi kita dengan ciptaan Allah yang lain. Ternyata tidak ada apa-apanya. Bahkan bintang yang terbesar pun hanya satu titik berbanding Galaksi, Cluster, Super Cluster, Jagad Raya.

Tapi di atas semua itu kita harus yakin bahawa Allah pencipta Semesta Alam jauh lebih besar dari semua itu. Allah Maha Besar! Saiz Bumi berbanding Planet Jupiter:


Saiz Bumi berbanding Matahari. Dia (lebar) matahari 1.391.980 km. Jika bumi "dimasukkan" ke matahari, ada 1,3 juta bumi yang boleh masuk.


Ukuran Matahari dibanding Bintang Arcturus


Ukuran Matahari dibanding Bintang Antares. Saat ini bumi sudah tidak boleh dilihat lagi. Diameter Antares 804.672.000 km.


Kalau anda menganggap Antares sudah sangat besar, ternyata bintang itu masih belum apa-apa berbanding dengan galaksi seperti Galaksi Bimasakti yang terdiri dari ratusan juta bintang dengan lebar sehingga 100 ribu tahun cahaya (1 detik cahaya = 300.000 km).


Galaksi itu pun tidak seberapa jika dibanding dengan Cluster (Kumpulan) Galaksi yang terdiri dari ribuan Galaksi.


Tapi di atas Cluster masih ada Super Cluster yang terdiri dari ribuan Cluster. Ribuan Super Cluster akhirnya membentuk jagad raya.


Saat ini dianggarkan Jagad Raya (Universe) lebarnya 30 bilion tahun cahaya. Tapi ini cuma angka sementara mengingat teleskop yang paling canggih saat ini "cuma" boleh mencapai jarak 15 bilion tahun cahaya!

Ini baru langit ke 1. Belum langit ke 2, langit ke 3, hingga langit ke 7 di mana ketika Isra 'Mi'raj Nabi Muhammad sampai hingga ke sana. Jika dunia ini begitu luas, maka Allah menegaskan bahawa akhirat itu lebih baik dan lebih kekal. Jauh lebih luas lagi dari dunia!

"Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kerusi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. "[Al-Baqarah 255]

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Fakta Dan Kisah Bumi | Bloggerized by Kisah Bumi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...