Popcorn mengandungi tiga bahagian bijirin iaitu germa, bran dan endosperma
Germa – Bahagian yang sangat kaya dengan vitamin dan mineral serta mengandungi protein dan lemak yang menyihatkan.
Bran – Lapisan kulit yang melindungi isirong atau kernel yang berfungsi seperti kulit kacang. yang kaya dengan nutrien, vitamin B, antioksidan dan serat.
Endosperma – Bahagian dalam isirong yang lembut yang mengandungi kanji dan protein dan sedikit vitamin dan mineral.
Bijian sempurna seperti popcorn dapat membantu mengurangkan risiko pembentukan beberapa penyakit berbahaya seperti penyakit jantung, kolesterol, kencing manis, obesiti dan beberapa jenis kanser.
Seorang ahli kimia Amerika Dr Joe Vinson mendapati popcorn mengandungi paras polifenol yang tinggi yang merupakan antioksidan yang dipercayai dapat menyingkirkan redikal bebas dari badan. Reikal bebas merupakan kimia yang berpotensi menyebabkan kemusnahan sel dan tisu dalam tubuh.
Popcorn amat baik bagi mereka yang obesiti yang sedang cuba menurunkan berat badan. Mengambil popcorn sebagi alas perut dapat memberi rasa kenyang yang panjang.
Banyak lagi kebaikan yang terdapat dalam popcorn yang patut menjadi snek pilihan. Walau bagaimanapun kebanyakan popcorn di pasaran disediakan dengan kandungan gula yang agak berlebihan.
0 comments:
Post a Comment